[bookmark: _GoBack]CDL required when operating any of the below CMVs 49 CFR 383.91:
1- Class A Combination Vehicle - having a gross combination weight rating or gross combination weight of 26,001 pounds or more, whichever is greater, inclusive of a towed unit(s) with a gross vehicle weight rating or gross vehicle weight of more than 10,000 pounds, whichever is greater; or
2- Class B Heavy Straight Vehicle - having a gross vehicle weight rating or gross vehicle weight of 26,001 pounds or more, whichever is greater; or
3- Class C Small Vehicle that does not meet Class A or B requirements but that either
· Is designed to transport 16 or more passengers, including the driver; or
· Is of any size and is used in the transportation of hazardous materials as defined in this section; or
·  Is of any size and is used in the transportation of hazardous materials as defined in this section 
 
Endorsements 49 CFR 383.93
Question 14:Are drivers required to have both the “P” passenger and “S” school bus endorsements if they are not transporting students when operating a “school bus,” as defined in 49 CFR §383.5?
Guidance:No. Only drivers actually transporting pre-primary, primary, or secondary school students from home to school, from school to home, or to and from school sponsored events in a school bus are required to have both the “P” and “S” endorsements. Only a “P” endorsement is required by drivers delivering school buses from the manufacturer, by mechanics and other drivers operating empty school buses, and by drivers transporting students and/or adults to and from events that are not sponsored by the school.


